Történelem

Nagy kegyben részesítette a természet azt a vidéket, ahol megterem a szőlő, ez a csodálatos növény, melyről azt tartják, hogy teljes értékű táplálék az ember számára. Szőlő és lágy kenyér: e két étken már megél az ember – ezt vallották az őseink, és ezt bizonyították a 21. századi kutatások is.

Ennek a különleges tulajdonságnak azonban komoly ára van, kevés növény igényel olyan gondos törődést mint a szőlő. Nem hiába írta Jókai, hogy "Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának."
Persze a szőlővel, a borral való foglalatosság nem csupán fáradságos munka, hanem az örömök sorozata is. Ám ahhoz, hogy ebből részesüljünk, nemcsak szenvedély, hanem magas szintű tudás és tapasztalat is szükséges.

A SZUHVÍN Pincészet erre alapoz. Megálmodója és megalapítója Szuh Benő, aki hosszú emberöltők szőlészeti, borászati tapasztalatának büszke birtokosa. Családja az 1800-as évek óta foglalkozik a dél-szlovákiai borvidéken szőlőtermésztéssel, illetve borkészítéssel – ő az édesapjától leste el a szakma csínját-bínját, aki szintén az édesapjától tanulta, és így tovább egészen a ük- és dédszülőkig. Erre az értékes tudásra halmozódtak aztán a szőlészeti és a borászati tanulmányok.

Szuh Benő a hetényi szövetkezet megbecsült szakembereként 80 hektárnyi szőlő felett rendelkezett a 90-es években, mígnem 1997-ben a sors úgy hozta, hogy ugyanezen szövetkezet pincészetében saját vállalkozást indított. Ma itt kerül feldolgozásra a saját kitermelésű és vásárolt minőségi szőlő, itt készülnek az ízletes borok, melyet 2004-től már palackozva értékesítenek.

Időközben természetesen a szakma is felfigyelt a SZUHVÍN Pincészet munkásságára, komoly díjak és elismerések tanúsítják a családi vállalkozásban dolgozók szakértelmét. Szuh Benőt a Szlovák Bor Akadémia a Szent Orbán Borlovagrend tagjává választotta 2005-ben.

A pince fölé azóta a sikeresen megnyert Európai Uniós projekteknek köszönhetően panzió épült, melyet még vonzóbbá tesz az igényes, rendezett környezet. Így aztán annak, aki betér ide egy igényes borkóstolóra, a hazaút miatt sem kell fájjon a feje, hiszen átéjszakázhat a Borkőpanzió egyik remek szobájában.

Egyébként a pincészetben a szőlő mellett már az utánpótlás is érik, hiszen Szuh Benő fia, Gergely szintén a családi hagyományok mellett tette le a voksát. Amennyiben tanulmányai engedik, igyekszik kivenni részét a pincészet körüli teendőkből, és legalább olyan szívélyes és jókedélyű házigazda, mint az édesapja.

 

 

Szent Orbán borlovagrend

A Szent Orbán Borlovagrend 2003 júniusában alakult. Tagjai a Komáromi járásból az ógyallai szőlészeti térség borászai.
A lovaggá avatáson megesküdtek, hogy életük végéig a rend tagjai, azaz a Bor Őfelségének lovagjai lesznek.
 

Vendégkönyv

Vendégkönyvünk lehetőséget kínál vendégeink véleményének, tapasztalatainak és élményeinek megosztásában az interneten is. Reméljük így segítséget is nyújthatunk leendő vendégeinknek az aktuális szálláshely kiválasztásában.
 

Képgaléria

Képgalériánkban számos fényképet talál pincészetünkről, panziónkról, rendezvényeinkről és vendégeinkről egyaránt. A galéria alkalmanként frissül, így Ön mindig megtalálja az aktuális rendezvényről készült fényképeket a galéria menüpontjai alatt.